rock n roll danslessen logo.gif

 

Rock 'n Roll
Danslessen en Dansshows

Wanda Jackson 0Wanda Jackson

Biografie:

Wanda LaVonne Jackson (geboren 2 op 0 oktober 1937) is een Amerikaanse zangeres, songwriter, pianist en gitarist die succes heeft sinds midden  jaren 50 en 60. Ze is één van de eerste populaire vrouwelijke rockabilly zangers en een baanbrekende rock and roll artiest.  Ze is bij velen bekend als the Queen of  Rockabilly.

Jackson mixte country muziekmet het snelle rockabilly, vaak werden deze nummers gebruikt voor de B-kant van de plaat. Toen de populairiteit van de rockabilly muziek midden jaren 60 daalde is ze voornamelijk country gaan spelen, waarmee ze hits scoorde tussen 1966 en 1973, met o.a.  "Tears Will Be The Chaser For Your Wine", "A Woman Lives For Love" en "Fancy Satin Pillows". in 2009 is ze opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Wanda Jackson 01Wanda Jackson werd geboren op 20 oktober 1937 als dochter van Tom Robert Jackson en Nellie Vera Jackson  in Maud, Oklahoma in 1937. Het grootste deel van haar leven woont ze in Oklahoma City. Hopend op een beter leven verhuisd haar vader, een muzikant, het gezin naar Californië in de jaren 1940. Twee jaar later kocht hij voor Wanda Jackson een gitaar en moedigde haar aan om te gaan spelen. Hij heeft ook haar naar optredens van Spade Cooley, Tex Williams en Bob Wills gestuurd, die op haar een blijvende indruk hebben gemaakt. In 1948, toen ze 11 was, verhuisde het gezin terug naar Oklahoma. In 1956 won ze een talentenjacht die leidde tot haar eigen radioprogramma.

Jackson begon haar professionele carrière, terwijl ze nog steeds studeerde op deCapitol Hill High School  in Oklahoma City.  Ze is ontdekt door Hank Thompson in 1954,  die haar hoorde zingen op de lokale zender KLPR-AM en nodigde haar uit voor een optreden met zijn band, de Brazos Valley Boys. Ze nam een paar nummers op  met inbegrip van "You Can't Have My Love", een duet met  Thompson's bandleider, Billy Gray. Het lied werd uitgebracht als single in 1954 en bereikte nummer 8 in de landelijke hitlijsten. Jackson vroeg zijn platenlabel Capitol aan haar een contract aan te bieden, maar werd afgewezen door producer Ken Nelson, die haar vertelde, "Meisjes verkopen geen platen." In plaats daarvan, tekende zij een contract bij Decca Records.

1955-1959: Haar beginperiode

Wanda Jackson 00Ze bogon met toeren (met haar vader als manager) nadat ze was afgestudeerd aan de middelbare school, Jackson begon met haar vader tour als manager.  Vaak trad ze op met Elvis Presley, die Wanda Jackson aanmoedigde om rockabilly te blijven zingen.. In 1956 tekende ze bij platenlabel Capitol, hwaar ze aan aantal platen opnam o.a. "I Gotta Know", uitgebracht in 1956, piekte op nummer 15.

Tijdens de jaren 50, werden de outfits die ze op het  podium droeg vaak ontworpen door haar moeder. In tegenstelling tot de traditionele kleding die werd gedragen door country zangeressen in die tijd, droeg ze franje jurken, hoge hakken en lange oorbellen.

Ze bleef meer rockabilly singles opnemen met haar producer Ken Nelson. Jackson stond erop dat Nelson haar platen liet klinken als die van labelgenoot Gene Vincent en The Blue Caps. Nelson had veel ervaren en populaire muziekanten, waaronder rock and roll pianist Merill Moore en de toen nog onbekende Buck Owens. Met een unieke stem en vrolijke materiaal, was Wanda Jackson één van de meest invloedrijke rock and roll artiesten van die tijd.

Eind jaren 50 heeft Wanda Jackson een aantal Rockabilly nummers opgenomen en uitgebracht, waaronder "Hot Dog! Die hem Mad", "Mean, Mean Man", "Fujiyama Mama" (een nummer 1 hit in Japan) en "Honey Bop . "De nummers waren echter alleen regionale hits.  Ze toerde door Japan in februari en maart van 1959.

1960-1964:. De koningin van Rockabilly

Wanda Jackson 03Jackson had in  1960 een top 40 pop hit met "Let's Have a Party", een lied dat drie jaar eerder werd uitgebracht door Elvis Presley. Zij werd  de hoofdact op concerten met haar eigen band The Party Timers, met pianist Big Al Downing en gitarist Roy Clark.  Haar Country muziekcarrière begon ook in die periode met de zelfgeschreven "Right or Wrong", een nr. 9 hit, en "In the Middle Of A Heartache ", die tot nummer 6 kwam in de hitlijsten 

Het onverwachte succes leidde tot een aantal albums van haar fifties en begin sixties materiaal, waaronder "Rockin' with Wanda" en "There's a Party Goin' On", met o.a. de nummers "Tongue Tied" en "Riot in de Cell Block nr. 9". Er stonden 2 grote country hits op haar albums uit 1961 en 1962, "Right or Wrong" en "Wonderful Wanda". In 1963 nam wanda Jackson een laatste album  op getiteld "Two Sides of Wanda, "waar zowel rock and roll als country nummer op staan, waaronder een cover van Jerry Lee Lewis '"Whole Lotta Shakin' Goin 'On". Met dit album verdiende Jackson haar eerste Grammy nominatie voor Beste Vrouwelijke Country Zangeres.

In 1965, het moment dat populariteit van de Rockabilly muziek daalde maakte Wanda Jackson de overstap naar de country muziek, en een haalde een reeks van Top 40 hits in de loop tien jaar daarna. In 1966, bracht ze 2 singels ui die terecht kwamen in de Country top 20: Tears Will Be the Chaser For Your Wine" and "The Box it Came In".  Ook nam ze in die tijd een aantal duitstalige nummers op.

Wanda Jackson 08Begin jaren 80 werd Wanda Jackson uitgenodigd om in Europa te spelen en om Rockabilly materiaal op te nemen in de periode dat er een heuze revival aan de gang was. Ze toerde regelmatig door Scandinavië, Engeland en Duitsland tijdens deze jaren..In 1984 kwam ze met het album "Rockabilly Fever"

Nog steeds is deze Rockabilly grootheid te live te bewonderen in verschillende landen over de hele wereld.

// load main theme file, located in /layouts/theme.php