rock n roll danslessen logo.gif

 

Rock 'n Roll
Danslessen en Dansshows

Ritchie Valens 03Ritchie Valens

Biografie:

Ricardo Esteban 'Richard' Valenzuela Reyes, beter bekend als Ritchie Valens (13 mei 1941 - 3 februari 1959) was een Amerikaans rock-'n-roll-zanger en -gitarist die reeds aan het begin van zijn carrière om het leven kwam in een vliegtuigongeluk, samen met collega-rockers Buddy Holly en The Big Bopper.

Ritchie Valens werd geboren in het Californische Pacoima, een district van Los Angeles, uit ouders van Mexicaanse origine.
Hij groeide op met de typisch Mexicaanse mariachimuziek, maar ontdekte al snel de Spaanse flamenco en de zwarte blues en R&B.
Later kwam daar de toen alomtegenwoordige rock-'n-roll bij.
Ritchie leerde gitaar en trompet spelen en werd autodidactisch drummer.
Op zijn zestiende werd hij gitarist bij het lokale rockbandje The Silhouettes.

 

Ritchie Valens 06In 1958, op 17-jarige leeftijd, kreeg hij zijn eerste platencontract aangeboden bij Del-Fi Records. Al snel bracht hij twee singles uit, "Come On, Let's Go" en "Donna".
Voor de B-kant van die laatste single bracht Valens een gitaarrockversie van het oude Mexicaanse volksliedje "La Bamba", wat hem uiteindelijk zijn bekendste nummer zou opleveren.
Deze vernieuwende stijl met Latijns-Amerikaanse invloeden werd Chicano rock gedoopt.
Later zou deze muziek van grote invloed zijn op onder meer Carlos Santana.

Ritchie Valens vergaarde al snel beroemdheid en mocht optreden over heel de Verenigde Staten, onder meer met zijn grote voorbeelden Buddy Holly, Paul Anka, Chuck Berry, Bo Diddley, The Everly Brothers, Duane Eddy, Eddie Cochran en Jackie Wilson.

 

In de winter van 1959 toerde Valens met Buddy Holly en The Big Bopper door het Middenwesten van de VS.
Ritchie Valens 05Na het optreden in Clear Lake, Iowa, op 2 februari 1959, vlogen de drie artiesten met een vliegtuigje dat Holly gecharterd had naar Fargo, North Dakota, de volgende stopplaats van de tournee.
Het vliegtuigje belandde echter in een sneeuwstorm en stortte neer, waarbij alle inzittenden stierven. 3 februari 1959 ging de geschiedenis in als The Day the Music Died.

In 1987 kwam de film La Bamba uit, die het levensverhaal van Ritchie Valens vertelde. De regie was in handen van Luis Valdez en Valens werd gestalte gegeven door de acteur Lou Diamond Phillips. De titelsong werd uitgevoerd door de groep Los Lobos, wat hen ook internationaal succes opleverde.

Ritchie Valens 02 Ritchie Valens 04 Ritchie Valens 01
Ritchie Valens 07 Ritchie Valens 08 Ritchie Valens 09
ritchie valens 12 ritchie valens 11 ritchie valens 10
// load main theme file, located in /layouts/theme.php