rock n roll danslessen logo.gif

 

Rock 'n Roll
Danslessen en Dansshows

Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis

Biografie:

Is er een oude rock & roller die een gekkere reputatie heeft dan de Killer, Jerry Lee Lewis?
Zijn manier van het benutten, als een piano-pompende, egocentrische, wilde man met een ongetwijfelde honger voor het leven is voer voor vele biografes, film documentaires, en een hele Hollywood film.
Zeker weinig andere artiesten kwamen met meer ego tot stand als dat deze Jerry Lee Lewis deed.

En zeker nog minder kunnen dit dan combineren met hun muziek en het dan ook nog eens zo goed doen als Jerry Lee.
Toen hij in 1957 nationaal doorbrak met de klassieker  "Whole Lotta Shakin' Goin' On," was hij voor vele ouders de grootste nachtmerrie; goed bekeken: een lange, blondharige man uit het zuiden die op een piano speelde en die zong met een ongecontroleerde woede en ongedwongenheid, terwijl hij tegelijkertijd  lol trapte over zijn eigen seksualiteit. 
jerry lee lewis the killer 08Hij was de eerste wilde man van het rock & roll.
Hij negeerde alle manieren en de muzikale grenzen, wat in zijn muziek was toegestaan, om de rages en mode te overleven.
Of hij nu een triest country nummer zong, een gewone blues of een felle rocker, Lewis zijn commercie verplichten hem op dat moment optredens gebracht die totaal zijn onderlegd in zijn persoonlijkheid en al het opmerkelijke in één stuk.
Zoals de platen van Hank Williams, Louis Armstrong en een aantal andere,

Jerry Lee zijn eerste opnames zijn één van de opmerkelijkste uit het bestaan van de geschiedenis van de Amerikaanse muziekindustrie. 
Als zoon van Elmo en Mamie Lewis werd hij geboren op 29 September 1935.
Ondanks dat de familie behoorlijk arm was,, hadden ze genoeg geld gespaard voor het aanschaffen  van een tweedehands piano.
De tien jaar oude Jerry Lee nam samen met zijn twee neven  Mickey Gilley en Jimmy Lee Swaggart pianolessen, en al snel bleek hij een opmerkelijke aanleg te hebben om dit instrument te bespelen.
Een bezoekje van zijn oudere neef Carl McVoy openden voor hem de geheimen van de boogie-
jerry lee lewis the killer 16woogie stijl die hij op de radio had gehoord op Haney's Big House, waarvan zijn oom Lee Calhoun de eigenaar was.
Lewis kwam hierna met zijn eigen stijl door het te mixen met gospel en country.
Toen hij 14 werd, was hij al zo goed als dat ie ooit kon worden. 
Jerry Lee was al klaar voor het grote werk.  Maar zijn moeder Mamie had andere plannen met het wonderkind van de familie. 
Ze wilde niet Jerry Lee gave over de balk gooien door hem te laten gaan naar de onverkwikkelijke wereld van de showbusiness,
Ze scheef hem in voor een bijbel college in Waxahatchie, Texas, ervan overtuigd dat haar zoon alleen nog maar zou zingen voor de heer.

Het verhaal gaat dat de Killer een soort van boogie-woogie vertolking van "My God Is Real" bij een kerkelijke bijeenkomst maakte en hij moest die zelfde nacht

 

vertrekken.
jerry lee lewis the killer 09De gespleten persoonlijkheid van Jerry, waarin hij constant een soort gevecht houd aan de ene kant niet kerkelijk (rock & roll muziek) aan de andere kant gewijd, is iets wat aan hem vrat tijdens zijn volwassen leven, het veroorzaakte verzwegen, afwijkende persoonlijke veranderingen door de jaren heen zonder klinkklare antwoorden voor de problemen.
Wat zeker is, is dat Jerry Lee op zijn 21e opdook in Memphis in de deuropening van de Sun studio's, hij was uit de bijbel college gegooid, hij was compleet mislukt als verkoper voor naaimachines, was afgewezen door verschillende platen maatschappijen in Nashville en bij Louisiana Hayride, hij was twee keer getrouwd geweest, had één keer vast gezeten en was er van overtuigd dat hij de grote belofte was.

Sam Phillips was op vakantie toen hij aankwam, maar zijn assistent Jack Clement zette Roland Janes op guitar en J.M. Van Eaton op de drums achter Jerry Lee, van wie de vloeiende linkerhand een basspeler overbodig maakt. 
Deze kleine eenheid werd de kern van de Killer zijn opnames voor bijna de hele zeven jaar die hij bij Sun bleef. 
Van zijn eerste singel, een versnelde vertolking van Ralph Mooney's "Crazy Arms," verkochten ze een respectabele hoeveelheid, zodat Phillips Lewis gebruikte voor meer sessies, verbaasd door zijn wonderlijke geheugen van oude nummers en zijn  verlangen om iedereen te laten rocken. 
jerry lee lewis the killer 12Een paar dagen nadat zijn eerste singel was uitgekomen, kwam Jerry Lee bij de Sun studio's om wat geld te lenen voor de kerst, hij speelde toen mee met Carl Perkins waaruit de klassiekers "Matchbox" en "Your True Love" ontstonden. 
Vlak voor het einde van de opname kwam Elvis Presley binnen, Clement zetten de bandrecorder aan, en de onverwachtse Million Dollar Quartet jam sessies kwamen hieruit voort, met Cash, Perkins, Presley en Lewis die allen hiermee de tijd van hun leven hadden.
Ontmoedigd omdat hij niet over het podium kon dansen, tokkelend op een gitaar zoals bijv. Carl Perkins stond hij midden in een nummer op en trapte de pianokruk dan naar achter,en zoals Carl Perkins het zo saillant uitdrukte, "een nieuwe Jerry Lee Lewis was geboren."

 

 

 

jerry lee lewis the killer 04Maar Jerry Lee zaaide zijn ondergang in korte tijd.
Hij ging ervan door met zijn dertien jaar jonge nichtje Myra Gale Brown, en trouwde met haar, zij was de dochter van zijn eigen bassist en oom J.W. Brown.
Doordat de Killer erop stond dat ze met hem meeging om hem te vergezellen naar Engeland, kreeg de Britse pers er lucht van dat ze getrouwd waren en ze besloten om hem af te maken in de bladen.
De toer werd afgelast en Jerry Lee kwam terug in de U.S. maar ook daar was zijn carrière een complete wanorde geworden.
Zijn platen werden door het hele land geboycot door de radiostations, de prijs om hem te boeken ging van 10.000 dollar per nacht terug naar 250 dollar.

Terwijl Sam Phillips hield van de muziek van Carl Perkins en Johnny Cash, nooit zag hij een artiest als ware mededinger naar de kroon die Elvis had; met Jerry Lee vond hij dat hij een echte kans had.
Voor het eerst in zijn gierige leven gooide Sam Phillips elke cent die hij voor promotie had in de volgende singel van de Killer, en deze gok zou hij miljoenen keren terug verdienen "Whole Lotta Shakin' Goin' On" kwam op nummer één op de country en de R&B hitlijsten, en bij de pop lijsten werd hij alleen tegen gehouden door het nummer van Debbie Reynolds' "Tammy."
jerry lee lewis the killer 05
Plotseling was Jerry Lee de heetste, nieuwste, meest opwindende rock & roller die er was.
Zijn televisie optredens en zijn shows op het podium waren legendarisch. en door hun manische energie, en zijn natuurlijke drang om zich te vergelijken met andere artiesten die hij wilde overtreffen, hoe hij een keer op het einde van zijn act de piano in brand zette maakte het onmogelijk voor bijv. Chuck Berry om deze act op te volgen.
Niemand knoeit met de Killer. Jerry Lee's volgende nummer na "Shakin'" werd een ander belangrijk moment in zijn carriere, en zelfs voor het rock & roll. "Great Balls of Fire" vertegenwoordigde alleen een piano en een drumstel, maar het klonk veel grootser met de hulp van Phillips productie erachter.
Het bracht hem in een rock & roll film (Jamboree) hij werd zo beroemd dat Johnny Cash en Carl Perkins weggingen bij Sun om naar Columbia Records te gaan.
Zijn volgende singel, "Breathless," hield promotioneel verband met Dick Clark's zaterdag avond "Bandstand" show, maakte drie hits op rij voor de nieuwkomer.

jerry lee lewis the killer 03Onderhand bleef hij doen wat hij daarvoor ook al deed met zijn neus omhoog was hij vastbesloten om het helemaal te gaan maken. Jerry Lee Lewis zijn stijl.
Het koste hem bijna twaalf jaar om het voor elkaar te krijgen maar uiteindelijk met een sympathieke producent en een nieuwe platenmaatschappij, was hij bereid om nauwkeurig te spelen zodat hij de country disc jockeys voor zich wist te winnen, de Killer vond een nieuwe sleur, nam de ene hit na de ander op voor Smash Records vanaf de late sixties tot de zeventiger jaren.
Hij speelde nog steeds rock & roll op het podium wanneer hij daar zin in had (wat vaak zo was) terwijl alles wat hij op plaat uitbracht country was, houdend aan een creatieve overeenkomst wat hij uitdiende tot midden jaren zeventig..
Maar terwijl het met zijn carrière steeds beter ging, viel zijn privé leven uiteen. 
Het volgende decennium zag hij hoe verschillende huwelijken uiteen vielen (het begon met zijn 13 jaar lange verhouding met Myra), de dood van zijn ouders en zijn oudste zoon, lag overhoop met de I.R.S. en kwam in het ziekenhuis door zijn verslaving aan alcohol en pillen.
Opeens was hij op middelbare leeftijd gekomen en leek het vuurtje bij deze vuurbal geblust te worden.

jerry lee lewis the killer 15Maar midden jaren tachtig kwam er weer een hoogtepunt in zijn carriere.
Een film met de titel  Great Balls of Fire werd gemaakt over zijn leven en Jerry werd erbij gehaald om de nummers te zingen voor deze film. Hij liet iedereen zien wie de echte Killer was, Jerry Lee klonk energiek genoeg om je te laten denken dat deze nummers in 1957 zijn opgenomen. 
Hij kwam zelfs weer bij een grote platenmaatschappij om zijn enige nummer daar op te nemen de filmmuziek van for Dick Tracy.
Terwijl zijn invloed blijft doorgaan is er maar één conclussie: er is maar één Jerry Lee Lewis en de Amerikaanse muziekindustrie zullen er nooit meer zo één vinden zoals hij is.

 

 

 

jerry lee lewis the killer 01 jerry lee lewis the killer 02 jerry lee lewis the killer 07
jerry lee lewis the killer 10 jerry lee lewis the killer 11 jerry lee lewis the killer 14
  jerry lee lewis the killer 06  
// load main theme file, located in /layouts/theme.php