Gene Vincent

Gene Vincent

Biografie:

Gene Vincent had eigenlijk maar één echte grote hit: "Be Bop A Lula," dit nummer liet zien hoe rockabilly moest zijn zoals het gespeeld werd in 1956 met zijn scherpe  gitaar breaks, spare snare drums, de echo, en Vincent's ademloze, sexy stem.
Hij heeft zijn plaats dan ook zeker gesteld tussen de grote gevestigde rock & roll namen, gesteund door een welvarendheid van wat kleinere hits en wat geflopte nummers die worden gerekend tot de beste rockabilly nummers aller tijden.
De zanger in het leer gekleed, hinkelend, met vettige haren was dan ook één van de eerste rock  roll rebellen.
Generaties lang wordt hij gezien als een soort sekssymbool, waar men zich aangetrokken voelt door zijn primitieve, soms wat wilde stijl en zijn ontembare geest.
Vincent was op de eerste plaats toch al tegen alle verwachting in in de professionele muziek terecht gekomen.

gene vincent 04Toen hij een jaar of twintig was zat hij in het leger,
Hij raakte betrokken bij een motor ongeluk wat hem bijna zijn been koste, hij hield er wel wat aan over want hij bleef de rest van zijn leven mank lopen.
Na dit ongeluk concentreerde hij zich op een muziek carrière,, hij speelde met country bandjes in de omgeving van Norfolk, Virginia.
Nadat er bij een lokaal radio station nummers van hem waren gedraaid, werd er een bandje gevormd om Gene door zijn management, namelijk "The Blue Caps" waarna zij een contract tekende bij Capitol, die hoopte hiermee een concurrent voor Elvis Presley te hebben binnengehaald.

Dit was inderdaad zo, rond deze tijd straalde Vincent één en al rockabilly uit, hij was in staat om snelle tempo uitbundigheid te brengen maar ook de fluimsterachtige, bijna gevoelige nummers.
gene vincent 02The Blue Caps Waren één van de grootste rock bandjes in de fifties, eerst verankerd  aan de verbluffende helder klinkende, sneller-dan-het-licht gitaar spel van Cliff Gallup.
De slap-back echo van "Be-Bop-A-Lula," gecombineerd met Gene zijn  wisselende stem, zette veel mensen op het verkeerde been omdat er veel waren die hem aan Elvis deden denken toen hij zijn hits maakte rond 1956.
Die vergelijking met Elvis was niet echt eerlijk -- Vincent had een vriendelijk, minder melodramatische stijl. briljante nummers volgen elkaar op zoals "Race with the Devil," "Bluejean Bop," en "B-I-Bickey, 
Aan het einde van 1956, kwam er een verandering in de samenstelling van the Blue Caps wat eigenlijk bleef doorgaan in de rest van de fifties, het grootste verlies was nog het vertrek van Gallup.

De ongeveer 35 nummers die hij nog maakte -- waarvan er vele op verzamel LP's en op de B-kanten verschenen -- waren ongetwijfeld nog zijn beste werk, maar ze verschenen niet meer in de hitlijsten wat ten koste ging van hun duidelijkheid en ongedwongen spontaniteit.
gene vincent 06Vincent had zijn tweede en tevens laatste Top twintig hit in 1957 met "Lotta Lovin'," wat liet zien hoe hij in hevige mate veranderd was van de wilde bijna ontembare rebel had hij zich aangepast ten gunste van de popmuziek in die tijd, dus naar een zanger met een achtergrondkoortje en met meer gematigde gitaren.
Hij nam nog vaak op voor Capitol door de jaren vijftig heen, en het is niet eerlijk om deze nummers te verwerpen; het was fatsoenlijke, incidentele vermakelijke rockabilly, alleen is het een teleurstelling als je het vergelijkt met zijn eerdere werk.
Zijn acts blijven bewaard voor het nageslacht in één van de beste scènes uit de film The Girl Can't Help It.  Live om de rock & roll sterren te promoten.
Vincent bleef rock & roll spelen met baldadige felheid en showmanschap, en hij werd in het bijzonder in het buitenland erg bekend.

 

 

gene vincent 08Tijdens een toer door Engeland, was hij samen met zijn goede vriend Eddie Cochran, (die vaak de shows deelde met Gene) in een auto ongeluk betrokken, alleen Vincent overleefde het.
Begin jaren zestig werden zijn opnames  sporadisch en minder van kwaliteit, en zijn grote publiek zat in Europa,
Vooral in Engeland (waar hij een tijdje heeft gewoond) en Frankrijk.
Zijn contract bij Capitol liep in 1963 af, en hij bracht de rest van zijn leven nummers uit onder verschillende platenlabels, geen van alle brachten hem dicht bij een comeback hit.
Vincent is nooit gestopt om te proberen zijn carriere weer op te bouwen, zo verscheen hij in 1969 in het Toronto rock festival samen met o.a. John Lennon, door zijn medische, drank en huwelijksproblemen was zijn leven een puinhoop geworden, en zijn optreden op het podium was ook behoorlijk afgenomen.
Hij stierf toen hij 36 jaar was aan een maagzweer, hij was één van de eerste mythische figuren van het rock & roll.

 

 

gene vincent 03

 
gene vincent 10 gene vincent 11 gene vincent 12
// load main theme file, located in /layouts/theme.php