rock n roll danslessen logo.gif

 

Rock 'n Roll
Danslessen en Dansshows

Bobby Vee

Bobby Vee

Biografie:

Bobby's verhaal begint met een bittere nasmaak. De datum was 3 februari, 1959.
Een licht vliegtuigje met daarin Buddy Holly, Richie Valens, The Big Bopper en de 20 jaar oude piloot Roger Peterson verongelukt in een met sneeuw bedekte Iowa field, iedereen die meevloog kwam om.
Enige minuten eerder hadden ze nog opgetreden bij the Surf Ballroom in Clearlake, Iowa en hadden zich gehaast naar het vliegveld van Mason City om het charter vliegtuig te halen om naar hun volgende afspraak te gaan in Moorhead, Minnesota.

Het nieuws van dit tragische ongeval ging als een lopend vuurtje. Medewerkers van het lokale radiostation in Moorhead, waren zoals een hoop mensen eigenlijk diep bedroefd . De rest die met de tour mee waren  Na lange tocht door de koude sneeuwige nacht vanaf Clearlake, kwamen de bandleden van de tour met de bus aan. Er was een beslissing genomen om toch door te gaan met de show. De promotors vroegen om lokaal talent om de droevige avond te vullen, en toen het gordijn die avond omhoog ging werd er een nieuwe stem aan de wereld bekend gemaakt. Een "vijtien jarige"stem die al de woorden van alle nummers kende A "fifteen year old" voice that knew all the words to all the songs. Bobby Vee. In de ongeveer dertig jaar daarop staat Bobby Vee 38 keer in de top 100 lijsten!! Zes gouden platen, veertien top 40 hits en 2 gouden albums. Maar die bewuste nacht, waar hij eigenlijk in het publiek zou zitten namen bobby en zijn broer Bill samen met de Shadows het podium in beslag waar ze herinnerd zullen worden als de 3 nieuwe rock n roll sterren.

bobby vee 04Hun eerst betaalde optreden was op valentijnsdag in 1959. Ze reden 45 mijl door 0 graden, in een open oldtimer uit  '51 om te spelen op banken die bij elkaar waren geschoven om als podium te dienen.
Midden in de show schoven de banken uit elkaar en vielen de versterkers dan op de vloer. Niet bepaald de soort optredens die ze graag wilden. 
De band verdiende met zo'n optreden 60 dollar waarvan een oude muzikant zou zeggen dat het een verdomd goed bedrag is voor die tijd.
1 juni 1959 gingen Bobby en zijn groep naar Minneapolis, Minnesota Om een plaat op te nemen voor  Soma Records die Bobby had gescheven met de naam "Susie Baby."
Tegen het einde van die zomer had"Susie Baby" op de lokale omroepen in het midden-westen de nummer 1 gehaald in de lijsten.
De grote platenbazen belde om de nieuwe zanger Bobby Vee een contract aan te bieden. Bobby Vee en the Shadows tekende bij Liberty Records eind '59 en ze gingen door tot 1963, toen Bill besloot dat dit niet helemaal was wat hij wilde, hij wilde zijn intresse dichter bij huis houden.

bobby vee 06Eind 1960, nadat een aantal nummers nauwelijks in de nationale hitlijsten waren geweest, net toen Liberty zijn vertrouwen  aan het kwijtraken was draaide een radio station in Pittsburgh de B kant van wat Bobby's laatste singel had kunnen zijn.
Het nummer heette "Devil or Angel."
Dit was een R&B nummer dat een aantal jaren daarvoor was opgenomen door de band The Clovers een favoriet nummertje van Snuffy Garrett, de jonge producent die verantwoordelijk was voor het tekenen van Bobby bij Liberty.
Vervolgens na het succes in Pittsburgh, ging "Devil or Angel" stad na stad de top tien binnen.
Eind 1960 eindigde dit nummer op nummer 6 in de grote hitlijsten. 20 on the R & B charts. Liberty Records boden hem een nieuw vijfjarig contract aan.

Als "Susie Baby" diende als Bobby Vee's entree naar de grote hitlijsten over de hele wereld, dan was 'Devil or Angel' zeker de ondergrond voor de vele hits die hij nog heeft gemaakt tijdens de zestiger jaren.
Bobby's hits waren niet alleen bekend binnen de grenzen van Amerika. in 1963 had hij zeven top tien hits in engeland en zelfs een 2e plaats voor het album "Bobby Vee Meets the Crickets" en in 1963 deelde hij daar de hit lijst door veertig weken  zij-aan-zij met de Beatles te staan.
Zijn toer bracht hem in Japan, Australie en Europa evenals in de  United Kingdom, waar hij jaarlijks terugkwam.

bobby vee 01 bobby vee 02 bobby vee 03
bobby vee 08 bobby vee 09 bobby vee 07
  bobby vee 05  
// load main theme file, located in /layouts/theme.php