rock n roll danslessen logo.gif

 

Rock 'n Roll
Danslessen en Dansshows

Billly Lee Riley

Billy Lee Riley

Biografie:

Billy Lee Riley is geboren in een familie van aandeelhouders op het eind van diens grote depressie. Zijn carrière overleefde 5 decennium en hij liet in elk zijn sporen na.

In de 50's nam hij Flying Saucer Rock and Roll op wat zijn eerste plaat was.
Opgenomen in de Sun Studio's in Memphis, Tennessee, Riley werd een soort ruggesteun voor vele andere artiesten die door de deur kwamen om hun sessies te doen bij Sun.
Zijn gitaar en harmonica werk werd opgenomen in de muziekstukken van vele andere artiesten zonder band. Tijdens deze sessies werd hij begeleid door Roland James en J.M. Van Eaton. Deze drie vormde de groep the Little Green Men, een naam die werd gehaald uit Riley zijn eerste hit.

Tijdens de 60's Billy Lee verhuisde naar Las Angeles. Het eerste jaar was moeilijk maar  uiteindelijk werd hij één van de meest gewilde sessie mannen in LA, werkend met grote namen zoals Herb Alpert, Sammy Davis Jr., The Beach Boys, Pearl Bailey, en vele andere. Riley zelf beweerd dat het samenwerken met Sammy Davis Jr. één van de hoogtepunten van zijn carrière is.

billy lee riley 04In de 70's vond Billy Lee een nieuw publiek. Europa ontdekte Rock and Roll en de originele rock & rollers waren erg gewild.

De Europeanen waren gek van het echte werk en wilde de artiesten dan ook in levende lijve zien. De muziek die tot dan toe gewoon rock & roll genoemd werd, kreeg ineens de stempel Rockabilly, en als ze maar naar het buitenland wilde gaan konden de originele artiesten van de fifties alles spelen wat ze maar wilde. Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland, werden allemaal bezocht tijden zo'n toer. Zo'n beetje overal op het Europese continent ontstonden er Rockabilly festivals. Er ontstonden Zweedse Rockabilly Bands, en Engelse Rockabilly Bands, Duitse, Oostenrijkse, enz. allemaal in de muziek en stijl van de vroege rock & roll artiesten.

billy lee riley 05De 80's bracht nog meer optredens in Europa, Billy Lee begon de muziek te spelen waar hij mee was opgegroeid. De muziek van de plantages, noem het maar Gut Bucket Blues of Deep Blues, of Delta Blues het was de ondergrond van het Rock 'n Roll en het was de ondergrond voor Billy Lee Riley's nieuwe carrière in de Blues. Billy Lee's keuze om naar het Blues genre te gaan was geen grote stap voor hem; de Blues was altijd al een onderdeel van zijn shows, maar nu werd dit dus een groot gedeelte.

In de begin jaren negentig de Smithsonian vonden Billy Lee  en interviewde hem voor hun archieven. Hij bracht zijn eerste complete Blues CD "Blue Collar Blues" in 1992 uit, en hij hield over de hele wereld soort lezingen over de Blues en over het milieu waarin hij opgroeide. Als je één van zijn optredens hebt meegemaakt zul je dit nooit meer vergeten.

 

 

billy lee riley 03 billy lee riley 02 billy lee riley 07
billy lee riley 08 billy lee riley 06 billy lee riley 09
// load main theme file, located in /layouts/theme.php